Kacang dal yang merupakan bahan dalam kebanyakan masakan India memiliki khasiat pemakanan tersendiri.
Bagi individu yang sedang mengamalkan diet,kacang dal boleh membantu mengawal selera dan berat badan anda.Kandungan indeks glisemiknya yang rendah membuatkan individu berasa kenyang lebih lama selain membantu mengawal kandungan gula darah dan mengurangkan diabetes tipe 2 serta penyakit jantung.
Mengandungi banyak serat,kacang dal berupaya mengurangkan kolesterol tubuh dan gula darah serta mengelakkan proses pencernaan.
Diiktiraf sebagai salah satu makanan kesihatan oleh National Intitutes of Health Office of Dietary Supplements,kacang dal juga kaya vitamin dan mineral berupaya untuk melindungi sel tubuh daripada menjadi rosak akibat radikal bebas.
Tajuk ini berkait dengan tajuk INI!
Jaga KESIHATAN anda .. !
Tweet
No comments:
Post a Comment
.selepas ngitai belog kite.
.sila tinggalkan mesej (komen) anda.
.di sini.