Hai Korang :D Dah Masuk Belog Aya kan? So LIKE lah dulu FANPAGE ni :]

Home Tutorial About me Tempahan Resepi Link Girls Tuto

Saturday, 24 November 2012

Ayuni Buang Kerayatkan Malaysia Kerana Artis KPOP


Nampaknya masalah sudah semakin besar. Presiden KPOPers macam aku kena masuk campur sebelum ayuni pakat bunuh diri ke apa ke.. aku bukan apa.. ayuni neh sebenarnya duduk di malaysia, bukan duduk di palestine. Kalau dia duduk di palestine confirm dia haktuihkan diri dia balik sebab nak buang kerakyatan demi ;


1. Orang bukan islam.



2. Artis kpop yang mana ayuni beli macam2 dari mereka dan mereka gunakan duit itu untuk cantikkan diri mereka, kayakan diri mereka, hidup mewah, enjoy life mereka, dan dating dengan makwe pakwe mereka. So ayuni dapat apa ek? Tah. Buang kerakyatan dan kena kutuk di laman sosial kot?



3. Perbuatan yang sia2 dan satusen tak dapat pahala. Bahkan mengundang dosa sebab perbuatan ayuni mendatangkan fitnah kepada remaja muslim konon nya remaja muslim malaysia fanatik hiburan, fanatik kpop dan fanatik segala2nya mengenai perkara sementara tetapi tidak pula begitu bila ia melibatkan islam dan kerja2 amal dan perkara2 yang mendatangkan faedah kepada rakyat malaysia khususnya. 


Contohnya kalau ko tanya ayuni pasal lynas.. haram dia tahu. Haram dia tahu ada rakyat malaysia mati tak makan, rakyat malaysia tertindas sebab kena naya, kena fitnah, kena bunuh, dan kena macam2 lagi disebabkan sikap orang2 kaya, orang2 atasan dan ahli2 politik. Dia fikir hiburan dan fanatik kpop je.. aku tak tuduh. Aku letakkan bukti selaras dengan apa yang aku faham ;




Ayuni sebenarnya marah. Ya, marah sebab artis kpop kena baling dengan sampah dan di booo ketika buat persembahan di acara shoutaward malam tadi. Baca luahan ayuni kat bawah neh hah ;







Tindakan mereka booo artis kpop tue aku tak nampak kenapa ia salah. Kalau baling sampah pula ia boleh jadi betul dan boleh jadi salah. Ikut la pandangan masing2. Sebenarnya anti kpop wujud disebabkan fanatik kpopers macam korang wujud. 


Kalau korang bersederhana dalam menyatakan sokongan, aku tak fikir haters akan wujud. Tindakan korang yang over dalam menyatakan sokongan melahirkan kebencian orang ramai. Ini hakikat.


So salahkan diri sendiri. 



Kalau ko tanya aku, ya aku juga tidak bersetuju melayani tetamu seperti itu. Tetapi aku suka mendengar penjelasan dari kesemua pihak sebelum menyimpulkan sesuatu. Tetapi, sebenci mana pun ayuni terhadap tindakan segilintir malaysians kepada artis korean kesayangan dia.. apa kena mengena dengan malaysia pula?



Itukan tindakan segilintir orang. Kenapa taknak buang kerakyatan malaysia time pendemo bersih kena bantai dengan polis ? Kenapa taknak buang kerakyatan malaysia ketika rakyat dizalimi? Kenapa taknak buang kerakyatan malaysia bila ada orang murtad disebabkan karenah biokrasi pusat zakat? Kenapa mesti buang kerakyatan malaysia bila ia babitkan artis korea yang bukan islam yang mana tempatnya ayuni dan umat islam sudah jelas di mana sebab ayuni belajar islam kan?



Ayuni, sudah la tue. Amek Alquran. Buka. Baca. Ingat Allah swt. Cari pesanan Nabi Muhammad saw sebelum baginda wafat. Baca betul2. Then fikirkan. Kita boleh minat. Presiden kpopers juga minat kpop. Tapi cukup sekadar minat. Fanatik, takmo. Fanatik dalam apa2 perkara sehingga menyebabkan kita lalai, ia tetap salah. Even minat maher zain sekalipun, kalau fanatik keterlaluan, ia tetap salah. Cukup, sedang2 sudah.



Apa? Blog eh gosip juga ahli neraka sibuk nak nasihatkan ayuni konon? Betul. Walaupun tempat aku di neraka sekalipun aku tetap takmo ayuni ke neraka. Inilah kasih sayang presiden kpopers kepada ayuni. Biar aku di neraka pun aku tetap takmo ayuni terheret seperti aku. 



Bai.

*credit to EH Gosip.

Tuesday, 13 November 2012

Membuat Blog Pada Pukul..

Assalamualaikum dan selamat malam :)

      Haha, Aya Start Nak Rajinrajin ni. sebenarnye pade pukul 7:00p.m. hingge 12:00 malam. haha

amat lah letih, tapi tetap berusaha untuk membuat TUTORIAL untuk korang yang sedang membaca ni :)

 Okay lah, nak p smbung buat tutorial baru lakk :D

Buat Header Guna Pixlr

 Assalamualaikum | Selamat Malam

Hari ini Aya nak buat tutorial macam mana nak buat header menggunakan Pixlr 
Nak buat guna pixlr tak payah download , cuma hanya di website .
Jomlah buat sama sama , 

1.Buka Pixlr , klik 'Create a new image'
2.Tulis saiz width & height header anda , klik 'Transparent'

3.Kalau anda nak letak gambar klik 'Layer' & 'Open image as layer'
4.Kalau anda ingin menjadikan gambar 'Stroke' klik 'Layer styles'
5.Anda klik 'Outer glow' pilih colour stroke anda
6.Kalau anda nak letak tulisan klik 'Type tool'

7.Kalau nak 'strokekan' tulisan boleh pergi step yang ke 5
8.Okey header ini sudah ada gambar , tulisan . Sekarang ini nak savekan dia , anda klik 'File' dan tekan 'Save'
9.Dia akan keluar macam kotak ini , lepas itu jangan tekan 'Ok' lagi , pilih PNG dulu *wajib
10.Header anda sudah siap , macam inilah hasilnya ^^



Nota daki kaki : Gudluck . 

Buang Quick Edit Pencil & Quick Edit Tools

Asslamaulaikum ,

Hari ni Aya nak buat tuto pasal quick edit pencil & quick edit tools ,
yang sedang menetap kat blog korang .
nak buang tak ? of course lah nak buang an ?
dah muak bagai nak muntah rasa tengok benda tu lame lame..
hihihihi^^

Kalau korang tak tahu ape benda tu > 

Quick Edit Pencil

1.Dashboard > Design > Page Elements
2.Klik edit dekat 'Blog Posts' macam kat bawah ni


3.Korang nampak tak 'Show Quick Editing' korang klik sekali lagi biar tiada tanda tu 

>
4. Save ^^

Quick Edit Tools

1.Dashboard > Design > Edit HTML
2.Klik Expand Widget , tekan F3 , cari code kat bawah ni

]]></b:skin>
3.Pastekan code di bawah ini sebelum " ]]></b:skin>"

.quickedit{display:none;}
4.Makne nya code menjadi seperti berikut ;  .quickedit{display:none;}]]></b:skin>
5.Save *PERHATIAN!! Sebelum save anda diminta Perview dahulu*

GUDLUCK!

Letak Cursor Comel

Assalamualaikum ,


Aya rindu nak buat tutorial , ada request dari si comel Aisyah
Dia tanya Aya macam mana nak buat cursor macam Aya punya ..
Kalau korang tak nak letak cursor biarkan je lah =_='

1. Dashboard > Design > Page Elements > Add A Gadget > HTML/Javascript

Korang copy code kat bawah ni lepas tu pastekan..

<style>body {cursor:url(URL CURSOR ANDA), url(http://i214.photobucket.com/albums/cc105/24168/egobox/vf/yours/cursors/75.gif), auto;} </style>
 Biru : Url cursor anda (lelong lelong ada dekat bawah ni)

2. Save ,


http://i214.photobucket.com/albums/cc105/24168/egobox/vf/yours/cursors/85.gif


 http://i214.photobucket.com/albums/cc105/24168/egobox/vf/yours/cursors/33.gif

 

http://i214.photobucket.com/albums/cc105/24168/egobox/vf/yours/cursors/34.gif

 

http://i214.photobucket.com/albums/cc105/24168/egobox/vf/yours/cursors/35.gif

 

http://i214.photobucket.com/albums/cc105/24168/egobox/vf/yours/cursors/36.gif

 

http://i214.photobucket.com/albums/cc105/24168/egobox/vf/yours/cursors/68.gif


http://i214.photobucket.com/albums/cc105/24168/egobox/vf/yours/cursors/74.gif


http://i214.photobucket.com/albums/cc105/24168/egobox/vf/yours/cursors/49.gif


  • Nota : Kalau nak lagi banyak kat Sini 

Background Cbox

Assalamualaikum .. Sorry bebanyak korang .. Aya kurang berblog sekarang ni .. maaf banyak banyak.. hihihi ..


Request dari Aisyah : >>

Cbox Lela macam ini sahaja ..


Okey .. jom kita start .. 

1. Dashboard > Design > Page Elements > Add a Gadget > HTML / Javascript


2. Copy code di bawah , pastekan 

<center><div id="edited" style="width:250px; height:190px; background:url(URL BACKGROUND) no-repeat left top; padding-top:65px; padding-left:0px; position:relative" align="center">CODE CBOX ANDA</div></center>
Perhatian !

Merah : Url background cbox anda (ada dekat bawah , siapa nak ?)

Kuning : Code Cbox anda

3. Save , Gudluck ...


http://1.bp.blogspot.com/-oTSeXn6u57A/TVUeUbHNnHI/AAAAAAAAB-g/leXxuaG8xKk/s1600/1218570029.gif

 

http://1.bp.blogspot.com/-RLBJ-kV1ZlM/TVUeS3hiCuI/AAAAAAAAB-c/pbcP1I5Fsig/s1600/1218566382.gif

 

http://4.bp.blogspot.com/-0ZuP_0tEtrE/TVUeDbQFDnI/AAAAAAAAB9g/560C2Jk0a_I/s1600/48f3f9aa4bef8.gif

 

http://4.bp.blogspot.com/-9SNGyC3-0zA/TVUeD1xQ8gI/AAAAAAAAB9k/B-xOtQefSzc/s1600/48f40bf510f7c.gif

 

http://4.bp.blogspot.com/-_dUvBgJUdco/TVUeBo-jiNI/AAAAAAAAB9c/Su8l5B6w0ps/s1600/48f414b0b4091.gif

 

http://4.bp.blogspot.com/-87LJW8Cdc38/TVUek0j93uI/AAAAAAAAB-o/ValT6FRZsgM/s1600/4978679104666.gif

Nota penampar : Adjust saiz cbox anda mengikut kesesuaian ... :) Gudluck 

Credit : miss dya

Pasang Background Blog

Assalamualaikum , 



Senang jer , Aya guna background berURL jugak   ..

1. * Tolong delete background anda tak kira dekat css ke kat mane2 ke *WAJIB

2. Copy code kate bawah ini , anda pastekan di Dashboard > Layout > Add Gadget >HTML/JavaScript

<style>body {background-image: url('URL BACKGROUND');background-attachment: fixed;background-repeat: repeat;}</style>

3. *Warna Merah* Gantikan dengan URL background anda .

Save ! ^^

Check Berat Blog

Assalamualaikum ,

Selamat pagi...
Ari ni terfikir nk buat tuto pasal berat blog , nak tahu berat blog awk ?
nak ?  > KLIK

1. Korang tulis korang punya link blog ,

2. Korang tekan CHECK

3 . Da keluar korang punye berat ^^


Cam ni ->


** Perhatian , berat blog anda tidak boleh melebihi 150KB , nanti blog anda jadi low , itu padahnya**
Hati2 ketika mengedit ^^

Transparentkan Body Blog ( Picture Window )

Assalamualaikum ,


Ari ni Aya nak ajar korang mcm mne nk tukar kan body blog jadi putih je , korang perasan x ? picture window body die transparent ? aaaa,... korang rse tu dah selesa x yah tkr an? sape2 nk tukar boley ikut tuto ni ,

Main Body
1. Dashboard -  Template -  Edit HTML - *tick Expand Widget Templates
Cari code -



/* Main
 2. Kita kena ubah code..  Kat bawah code /* Main .. korang akan nmpak code mcm ni -


/* Main----------------------------------------------- */.main-outer {  background:$(main.background);
3. Ubah warna merah jadi -

/* Main----------------------------------------------- */.main-outer {  background:#ffffff;

Footer 


1. Korang cari code -

/* Footer
2. Korang akn nampak macam ni -


 /* Footer----------------------------------------------- */.footer-outer {  color:$(footer.text.color);  background:$(main.background);

3. Korang ubah code ni jadi -



/* Footer----------------------------------------------- */.footer-outer {  color:$(footer.text.color);  background:#ffffff;

*Dah siap . Kalau ada nak tanya . kat shoutbox ^^

Mata oh mata

Ya Allah, Kau sembuhkanlah mata aku yang sakit ini, tetapi aku benar bersyukur terhadap-Mu.

Tutorial : Cara nak ambil Image URL


Salam yaww!
Hey ,Aya maw share somethink.
Cm ner nak dapat kan Image URL


Oke , Let's Start the tutorial ! huhu !

Cara Nak Ambil Image URL dekat Google

Contoh :

1. Korunk Click Pic Yang korunk nak k ??


2. Tekan Right Click kat gambar tuh!
3. And then , ambik view image :)

 

4. Copy URL kat Anak Panah tuh !



5. Then , dari situ , korunk boleh dapat kan IMAGE URL korunk :)


Cara Nak Ambil Image URL dekat Photobucket


1. Search pic yang korunk nak oke?

2.Click kat pic yang korunk nak tuh .

3.Then , sebelah kanan , ada kotak macam kat bawah ney ha :)
4. Korunk Copy la link yang Lyssa buadkan kotak tuh auh ?

5. So , itu lah , image URL ;)

Cara nak Ambil URL dekat Glitter-Graphics

1. Korunk masuk SINI dulu.
2. Korunk pilih ah ,pic mana yang korunk nak k .?
3.Dah pilih ,korunk tgk kat bhagian bwah k .? ada tak code mcm niyh .?


4. Kalau ada , korunk amik lah code URL dia , yang Aya buad kan kotak warna BIRU tuh ? ada kan .?
5. So, ini lah URL korunk !:)
6. Tapi, kalau klik kat citu , mesti dia automatik ,akan terCLICK smua ryte ? So , korunk p bukak NOTEPAD , then , paste kat situ dulu yaww ? ^_^
7. Then , copy ler yang Aya buad kotak warna BIRU uh keyh? ;)

Selamat Mencuba ! ^_^

Hah ! Kan dah sampai dekat sini ! So, Korang Wajib LIKE fanpage ni :3 kalau tak berdosa katenye :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...